לפני שמתחילים פרויקט של התחדשות עירונית, עלינו לדעת שיש מס' מסלולים אשר באמצעותם ניתן לבצע פרויקט. השלב הראשון יהיה להגיע לפגישה במשרדי המינהלת על מנת לבדוק האם בכלל הבניין/מתחם שלכם מיועד להתחדשות עירונית (לתיאום פגישה לחץ כאן), חובה לבצע מס' בדיקות גם מול הגורמים המתכננים, על מנת לדעת לגבי האפשרויות העומדות בפניכם.
ראשית, נציג בפניכם את המסלולים הקיימים ומה ההבדלים ביניהם:
תמ"א 38 הינה תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה.
והיא מאפשרת לבעלי נכסים במבני מגורים ישנים, לחזק את הבניין שלהם בעזרת מגוון תמריצים כלכליים ותכנוניים.
דרישות סף למימוש פרויקט מסוג תמ"א 38
פינוי בינוי הינו תהליך, שבו בעלי הנכסים מפונים מדירותיהם. במהלך הפרויקט המבנים הקיימים נהרסים ובמקומם נבנים מבנים חדשים באמצעות יזום תכנית חדשה (בסמכות ועדות התכנון המקומית/מחוזית או הותמ"ל). התכנית החדשה מאפשרת ואף מגדילה את זכויות הבנייה במתחם ובכך גם מאפשרת שדרוג של התשתיות העירוניות כגון: כבישים, חניה, מדרכות, גנים, תשתיות ביוב ומים.
פרויקט פינוי ובינוי מתאים לאזורים שבהם הבניה דלילה ונמוכה והמצב הפיזי של הבניין ירוד.
פינוי בינוי במסלול רשויות
מסלול רשויות הוא בעצם פרויקט של פינוי ובינוי, שבמסגרתו הרשות המקומית, מובילה פרויקטים של פינוי בינוי מטעמה, משלב התכנון ועד שלב הביצוע.
הרשות המקומית בוחרת באיזה מתחם להתמקד (בהתאם לשיקולים תכנוניים לשכונה ולעיר) ולאחר מכן היא פונה לרשות להתחדשות העירונית ומבקשת הכרזה על המתחם כמתחם פינוי ובינוי.
כתוצאה מכך מתקבל מידי הרשות להתחדשות עירונית מימון מלא/חלקי לקידום תוכנית מפורטת.
משך הזמן של תהליך פינוי בינוי
בתהליך ישנם שלושה שלבים עיקריים:
*חשוב לדעת
פינוי בינוי הינו תהליך שלוקח זמן רב, מכיוון שהוא משלב בעלי בניין רבים ולכן הוא אורכו ארוך יותר משל פרויקט במסלול תמ"א 38. נדרשות מספר שנים על מנת לקבל אישור ומספר שנים על מנת להשלים את הביצוע.
דרישות סף למימוש פרויקט ובינוי ע"פ חוק
כדי לקדם פרויקט של התחדשות עירונית על בעלי הנכסים להתארגן מראש, ולבחור נציגות מוסכמת מטעמם, שתפקידה יהיה לייצג את האינטרסים שלהם מול היזם/קבלן ואנשי המקצוע.
הנציגות של בעלי הנכסים פועלת בהתנדבות מלאה וללא כל תמורה.
מטרת הנציגות הינה לשמש גורם מקשר בין בעלי הנכסים לבין כל הגורמים הרלוונטיים בפרויקט.
*חשוב להדגיש שהנציגות אינה מוסכמת כלל לקבל בעצמה החלטות בפרויקט, אלא היא גורם שאמור לתווך ולהעביר מידע בין היזם/קבלן והרשות המקומית לבין בעלי הנכסים.
תהליך בחירת הנציגות
כל בעל נכס בבניין בעל זכות להציע את מועמדותו לנציגות.
על ההליך בחירות להתנהל בצורה שקופה ובאופן דמוקרטי.
תפקיד הנציגות
פרויקט כגון התחדשות עירונית הינו פרויקט מורכב, אשר מלווה בתוכו הליכים משפטיים ומקצועיים אשר דורשים ליווי מקצועי ומשפטי, לאורך כל שלבי הפרויקט.
3. בחירת יזם/קבלן
על מנת לבחור בההצעה הטובה ביותר, רצוי לקיים השוואה ולנהל מו"מ עם הקבלן/יזם על מנת להבטיח עבור בעלי הנכסים את התמורה האופטימלית ביותר.
נושאים חשובים בקיום המו"מ עם היזם/קבלן: